Φαντάσματα της Ολυμπιακής σε ένα χορταριασμένο αεροδρόμιο: 20 + 1 φωτογραφίες από το Ελληνικό

«Διεθνής Αερολιμήν Ελληνικού». Μία τοποθεσία – σύμβολο για τα νότια προάστια της Αθήνας και για ολόκληρη την Ελλάδα. Άπειρες ασπρόμαυρες ταινίες του πάλαι κραταιού ελληνικού κινηματογράφου ξεκινούσαν και τελείωναν εκεί, γενιές παιδιών μεγάλωσαν βλέποντας τα θρυλικά Jumbo της Ολυμπιακής να προσγειώνονται και χιλιάδες Έλληνες έχουν απογειωθεί από εκεί.

Σήμερα το Ελληνικό δεν είναι παρά ένα χορταριασμένο φάντασμα του παρελθόντος του. Εγκαταλελειμένο στην τύχη του, επανέρχεται στον δημόσιο διάλογο μονάχα στο debate για την σχεδιαζόμενη σε αυτό επένδυση. Οι περισσότεροι όμως λησμονούν πως το αεροδρόμιο αυτό ήταν η πύλη της Ελλάδας στον κόσμο, από την Νέα Υόρκη ως τη Σιγκαπούρη.

Το κλειδί για αυτή την πύλη αυτή είναι ακόμα εμφανές στο βορειοανατολικό τομέα του Ελληνικού. Ανήκει δε στην εταιρεία που συνδέθηκε όσο καμία άλλη με το αεροδρόμιο, στις Ολυμπιακές Αερογραμμές (ΟΑ). Ο νοσταλγός της αεροπορικής ιστορίας μπορεί να δει 3 αεροσκάφη, όλα τους Boeing, της ΟΑ, καθώς και 1 αεροσκάφος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αερπορίας για να τους κρατάει παρέα. Όλα τα αεροπλάνα αποτελούν εκθέματα του ελληνικού μουσείου πολιτικής αεροπορίας.

Εγώ ήμουν αγέννητος ή πολύ μικρός όταν το Ελληνικό ήταν στις δόξες του και δη όταν η Ολυμπιακή μεγαλουργούσε στους αιθέρες. Όμως, η νοσταλγία, η περιέργεια και η αγάπη μου για vintage αεροπλάνα, με οδήγησαν ένα Σάββατο πρωί, στις 11 Νοέμβριου 2017 στο νεκροταφείο της Ολυμπιακής στο Ελληνικό. Από διάφορα ανοίγματα της περίφραξης του αεροδρομίου, τράβηξα φωτογραφίες, τις οποίες και θα δείτε σε αυτό το άρθρο.

Η κάμερα που χρησιμοποίησα είναι η Olympus EPM 2, με τον φακό M Zuiko ED, 40-150 mm και f 4-5.6. Οι φωτογραφίες υπέστησαν ελαφρά επεξεργασία στο πρόγραμμα Adobe Lightroom.

Το Boeing 747-200

Το κλασικό μεγαθήριο, το επονομαζόμενο και Jumbo. Είναι αδιαμφισβήτητα το πιό επιβλητικό από τα εναπομείναντα αεροσκάφη της Ολυμπιακής στο Ελληνικό και φέρει την ονομασία “Olympic Eagle” με νηολόγιο SX-OAB. Η Ολυμπακή χρησιμποιούσε το 747 για μακρινές πτήσεις, όπως Νέα Υόρκη, Ναϊρόμπι, Σιγκαπούρη κ.α., ενώ όσοι είχαν την τύχη να πετάξουν με αυτό αναπολούν την άνεση του ταξιδιού. Το Boeing 747 έχει 4 κινητήρες και η ανεπίσημη ονομασία του ανάμεσα στους λάτρεις της πολιτικής αεροπορίας είναι “The Queen of the Skies”.

To Boeing 737-200

Το μικρότερο αδερφάκι της οικογένειας των Boeing στο Ελληνικό. Πρόκειται για τον Απόλλωνα με νηολόγιο SX-BCA. Τα flaps του στα φτερά μπορεί να έχουν καταρρεύσει, αλλά ο Απόλλωνας συνεχίζει να κοιτά περήφανα την αθηναϊκή Ριβιέρα μπροστά του.

Το Boeing 727

Το τελευταίο μέλος της οικογένειας Boeing του Ελληνικού. Το μακρόστενο 727 έχει το νηολόγιο SX-CBA και ακούει στο όνομα “Mount Olympus”.

Last but not least, το BAC One Eleven της ΥΠΑ

Το τελευταίο μουσειακό έκθεμα δεν είναι Boeing. Πρόκειται για ένα μικρό αεροσκάφος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κατασκευασμένο από την British Aircraft Corporation.

Και 2 φωτογραφίες bonus: η κεντρική είσοδος του αεροδρομίου και πύργος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας

Φωτογραφίες – κείμενο: Αναστάσης Καρδαμάκης Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση των φωτογραφιών ή η αναδημοσίευσή τους χωρίς την ρητή συγκατάθεση του αρθρογράφου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s