Ζυρίχη – Αθήνα άνωθεν: 20 + 1 αεροφωτογραφίες μίας δεκεμβριανής πτήσης

“Everything looks better from 36,000 feet” σύμφωνα με ένα δημοφιλές ρητό στην κοινότητα των οπαδών της πολιτικής αεροπορίας (και φυσικά συμφωνώ απόλυτα). Με αυτό λοιπόν κατά νου, σε αυτό το άρθρο δεν σας καλώ να διαβάσετε, αλλά να δείτε. Θα δείτε αεροφωτογραφίες, καλύτερα καρέ καρέ στιγμιότυπα, της πτήσης από την κρύα Ζυρίχη στην συννεφιασμένη, μα ηλιόλουστη Αθήνα. Όλες έχουν τραβηχτεί από τον υποφαινόμενο, έναν ταπεινό επιβάτη της πτήσης LX 1838 της Swiss Airlines το απόγευμα της 17ης Δεκεμβρίου 2017. Καθόμουν στις μπροστινές θέσεις ενός Airbus a321 της εταιρείας και οποτε έβλεπα από το παράθυρο κάτι ενδιαφέρον, απλώς πατούσα το κλικ της κάμεράς μου.

Το κλικ αυτό δεν ήταν πάντα εύκολο. Ειδικά για ορισμένες φωτογραφίες πάνω από την Ελλάδα ζητώ συγγνώμη που είναι κουνημένες, αλλά κατά την κάθοδο πάνω από τη Θεσσαλία έως και το “Ελευθέριος Βενιζέλος” υπήρχαν αναταράξεις λόγω ισχυρών ανέμων που δυσχαίρεναν τη σταθερότητα. Να πω επίσης ότι όλες οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί με την Olympus EPM 2 με φακό M. Zuiko 40-150 mm και κάποιες εκ αυτών έχουν υποστεί επεξεργασία στο πρόγραμμα Lightroom. Τέλος, να σας ενημερώσω από τον θάλαμο διακυβέρνησης ότι η πορεία μας ήταν πάνω από τις ελβετικές Άλπεις, την Ανδριατική θάλασσα, τις δαλματικές ακτές, τον αλβανικό εναέριο χώρο, την δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την βορειανατολική Αττική. Η προσγείωση ήταν στον διάδρομο 21L (21 αριστερά) του Ελευθέριος Βενιζέλος. Fasten your seatbelts λοιπόν και καλή θέαση!

Ενα προάστιο της Ζυρίχης, αμέσως μετά την απογείωση από τον διάδρομο 16 του αεροδρομίου της πόλης

Ελβετική ύπαιθρος κατά την άνοδο του a321 στα 36.000 πόδια

Μόλις βγήκε το αεροσκάφος από πυκνά σύννεφα και η άκρη το φτερού αντικρίζει τις αχτίδες του ήλιου. Πλέον, βρισκόμαστε στα 36.000 πόδια

Ευτυχώς, μετά από λίγο τα σύννεφα αραίωσαν και από κάτω αποκαλύφτηκαν οι Άλπεις…

Δυστυχώς, η χαρά του καθαρού ουρανού δεν κράτησε πολύ. Από τον ιταλικό εναέριο χώρο έως σχεδόν και την Αλβανία είχαμε πάλι σύννεφα. Έψαχνα και εγώ να βρω το Dubrovnik της Κροατίας, αλλά το μόνο που έβλεπα ήταν αυτό:

Και φτάνουμε στο τελευταίο κομμάτι της πτήσης, πάνω από την Ελλάδα. Το αεροσκάφος ξεκίνησε κάθοδο μέσα από σύννεφα βροχής και πάνω από την ανατολική Θεσσαλία είδα και ουράνια τόξα. Ταυτόχρονα, άρχισαν και οι αναταράξεις, αλλά το a321 συνέχιζε ακάθεκτο:

Πάνω από την Ραφίνα και λίγα μόλις μίλια από τις ακτές της νότιας Εύβοιας, άρχισε να δύει και ο ήλιος. Τααυτόχρονα, το a321 ευθυγραμμιζόταν για προσγείωση στον 21L της Αθήνας.

Και μόλις προσγειωθήκαμε στον Ελ. Βενιζελος! Το a321 άρχισε να τροχοδρομεί προς την πύλη του και σε κάτι παραπάνω από 1 ώρα θα ξεκινούσε το ταξίδι της επιστροφής του στη Ζυρίχη.

Σας ευχαριστώ πολύ για την ανάγνωση του άρθρου και ελπίζουμε να σας ξαναδούμε σύντομα σε μία από τις επόμενες πτήσεις μας.

Κείμενο – φωτογραφίες: Αναστάσης Καρδαμάκης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s