Οι αγαπημενες μου φωτογραφιες απο το 2022

Posted on

Στο αντίστοιχο blogpost με τα 10 αγαπημένα, προσωπικά κλικς για το 2021 (εδώ) ήμουν, μάλλον, απογοητευμένος. Τουλάχιστον, έτσι αισθάνθηκα διαβάζοντας πάλι εκείνες τις αδρές γραμμές που συνόδευαν τις φωτογραφίες του περσινού έτους. Φέτος, δεν θα πω το ίδιο. Φυσικά, πλανάται ακόμα η περσινή διαπίστωση ότι όσο μεγαλώνουμε και οι υποχρεώσεις πληθαίνουν, το να πάρεις ένα αεροπλάνο και μια κάμερα όποτε σε βολεύει μετατρέπεται, ίσως, σε πολυτέλεια. Όμως, το 2022, έκανα, πράγματι, κάποια ταξίδια, έπειτα από δύο χρόνια μεταλλάξεων delta και omicron, τα οποία μου χάρισαν ορισμένες αξιομνημόνευτες φωτογραφικές λήψεις.

Θα με ρωτήσετε εύλογα, μόνο στα ταξίδια μπορείς να φωτογραφίσεις; Θα απαντήσω πως ναι, από την στιγμή που δεν ασχολούμαι με πορτραίτα και φωτογραφία δρόμου (street photography). Για τα είδη, λοιπόν, της φωτογραφίας πόλης και τοπίου (cityscape and landscape photography) που μου αρέσουν περισσότερο, η Αθήνα είναι, κατά την προσωπική μου άποψη, αφόρητα και τσιμεντένια περιορισμένη. Επίσης, τείνω να πιστέψω ότι για να βρεις φωτογραφικά «κάδρα» πρέπει να είσαι σε ένα μέρος που δεν βλέπεις κάθε μέρα. Και αυτό δεν ισχύει για εμένα και το κέντρο της Αθήνας.

Τα αγαπημένα μου κλικς για το 2022 έχουν πολύ Άμστερνταμ, Ρώμη και Φλωρεντία. Έχουμε όμως και δύο ελληνικές συμμετοχές, μία από την Αθήνα (που, ναι, οκ, κείται εγγύτερα στην φωτογραφία δρόμου – ουπς, μάλλον αντιφάσκω) και η έτερη από την ορεινή Αχαϊα. Κυριαρχούν το υδάτινο στοιχείο, το χρυσαφένιο φως και τα περίεργα σύννεφα, τρία στοιχεία που αναζητώ στα κλικς μου. Άνευ περαιτέρω καθυστερήσεων, σας παρουσιάζω, λοιπόν, τις αγαπημένες μου λήψεις για το 2022, συνάμα, δε, σας εύχομαι ένα όμορφο 2023, με υγεία και χαμόγελα. Τέλος, μια συμβουλή: εάν τούτη την επερχόμενη (σε λίγες ώρες) χρονιά κάνετε ταξίδια, πετάξτε τα ρημάδια τα google maps/ταξιδιωτικούς οδηγούς και απλά βγείτε να περπατήσετε – στο μικρό σοκάκι του Άμστερνταμ κρύβεται κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον από την πλατεία Dam.


Passing time” (Άμστερνταμ, Μάρτιος 2022)


Staalmeesterbrug” (Άμστερνταμ, Μάρτιος 2022)


Golden light” (Άμστερνταμ, Μάρτιος 2022)


Fiore del Tevere” (Ρώμη, Μάρτιος 2022)


Ponte” (Ρώμη, Ιούλιος 2022)


Glowing tree” (Δάφνη Καλαβρύτων, Αύγουστος 2022)


Bullseye” (Αθήνα, Νοέμβριος 2022)


God’s dome” (Φλωρεντία, Δεκέμβριος 2022)


A bridge too far” (Φλωρεντία, Δεκέμβριος 2022)


Brewing storm” (Φλωρεντία, Δεκέμβριος 2022)

Leave a Reply